Zrkadlenie

Blog o mojom životnom štýle

Vôňa vareného vína

Vianoce už máme za nami, ale zima ešte stále kraľuje. Vonku je teplota pod nulou, často padá sneh, obliekame sa do teplých vecí, berieme si čiapky, šály, rukavice. No zohriať sa môžeme nielen teplým oblečením, ale aj horúcimi nápojmi. Nemusí to byť vždy len čaj. Večery sú ešte stále dosť dlhé na to, aby sme si posedeli pri pohári vareného vína, alebo teplého grogu. Pre toto ročné obdobie sú takéto nápoje ideálne. Potešia dušu aj telo.

Aby boli tieto nápoje také voňavé, aké sú, používajú sa na ich prípravu voňavé korenia. Ktoré sú to?

Škorica, badián, kardamon, klinčeky – to sú voňavé koreniny, ktoré pochádzajú z rôznych končín sveta a používame ich v našej kuchyni.

DSCN9335

Škorica – krajinou tohto voňavého a asi aj najznámejšieho korenia je Srí Lanka. Tu rastie škoricovník cejlónsky, z ktorého sa získava najkvalitnejšia škorica. Zvykneme ju používať celú, čo sú trubičky suchej kôry, alebo mletú.

Badián – krásne dekoratívne a voňavé plody badiánu pravého sa získavajú zo stromov anízovca pravého rastúcich v trópoch a subtrópoch Ázie. Hojne je používaný v ázijských kuchyniach, pridáva sa do horúcich nápojov, sušienok, je neoddeliteľnou súčasťou zmesi korenia do medovníkov.

Kardamon – sú plody kardamovníka obecného, čo je bylina dažďových pralesov. U nás až tak bežné korenie to nie je, ale aj ono má svoje kúzlo. Mletým kardamonom sa dá ochutiť káva na arabský spôsob, ale používa sa tiež do likérov.

Klinčeky – tak ako ich poznáme, sú sušené nerozvinuté puky stromu klinčekovca voňavého, ktorý sa pestuje hlavne na plantážach Madagaskaru a Zanzibaru. Toto korenie získalo slovenský názov podľa svojho charakteristického tvaru. Má sladkastú chuť.

Zo všetkého menovaného korenia si zaliatím vriacou vodou pripravíme neodolateľne dobrý čaj. Jeho chuť bude vždy trochu iná – podľa toho, ktoré korenie pridáme alebo vynecháme! Stačí pridať med alebo trstinový cukor, koliesko limetky a chvíľu vdychovať pred prvým dúškom opojnú a upokojujúcu vôňu.

Varené víno

Do hrnčeka s veľmi malým množstvom vody a cukru pridáme podľa chuti klinčeky, celú škoricu a badyán. Všetko necháme na okamih prejsť varom, doplníme vínom a zahrejeme len natoľko, aby sa víno nezačalo variť. Pijeme za horúca.

Smotanový grog

Zo 150 ml smotany, 100 ml rumu alebo whisky, podľa chuti cukru, škorice, klinčekov a vanilky si uvaríme grog smotanový. Smotanu zahrejeme s korením, necháme päť minú stáť, potom vyberieme korenie a pridáme rum (whisky). Lahodný nápoj je na svete.

Koreniny majú okrem chuťových a aromatických vlastností aj významný biologický vplyv na ľudský organizmus.

Reklamy

3 responses to “Vôňa vareného vína

  1. Eva 14. februára 2010 o 22:22

    Práve dnes sme si po bežkovaní dali varené červené….

  2. ღ Daniela 15. februára 2010 o 9:12

    Určite niekde vonku, nie doma. Myslím si, že to domáce je najlepšie. Po mojej poslednej skúsenosti na vianočných trhoch si viac vonku varené víno nekúpim.

  3. Pingback: 2010 in review « Zrkadlenie

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: